Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (2024)

Zin in een leuk dagje uit in eigen land? Bezoek het Zuid-Hollandse stadje Brielle! Deze historische vestingstad is net een openluchtmuseum. Wat te doen in Brielle? Met deze 12 leuke tips zal je je zeker vermaken tijdens een dagje Brielle.

Over Brielle

Brielle, ook wel Den Briel genoemd, is een vestingstad op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten en telt bijna 18.000 inwoners. Een kleine stad met een grote geschiedenis, want op 1 april 1572 werd Brielle als eerste stad van Nederland door de Watergeuzen bevrijd van de Spanjaarden. Een van de belangrijkste gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog.

De binnenstad staat vol rijksmonumenten die herinneren aan de rijke historie van de stad. Tijdens een stadswandeling valt er dus genoeg moois te zien. Benieuwd wat je allemaal kunt doen tijdens een dagje in dit fotogenieke vestingstadje? Bekijk hieronder mijn leukste tips en bezienswaardigheden in Brielle.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (2)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (3)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (4)

1. Wandel over de Brielse stadswallen

Wat te doen in Brielle? Wandel over de stervormige stadswallen met poorten, bastions en ravelijnen. De verdedigingswerken uit 1713 behoren tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland.

Tijdens deze route van twee kilometer wandel je onder andere langs molen ’t Vliegend Hert. De molen en molenwinkel zijn elke vrijdag en elke eerste en derde zaterdag van de maand geopend.

Een andere niet te missen bezienswaardigheid langs de route is het Kruithuis uit 1653. In dit charmante witte huisje werd vroeger het kruit voor de kanonnen en geweren opgeslagen. Tegenwoordig is er een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de Brielse 1-aprilvieringen. Te bezichtigen van april t/m oktober op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (5)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (6)

2. Beklim de Brielse Dom

Dé blikvanger van Brielle is de Sint-Catharijnekerk, ook wel de Brielse Dom genoemd. De 57 meter hoge toren staat fier te pronken in hartje Brielle. En het leukste is dat je de toren kunt beklimmen! Na 318 treden wacht je een fantastisch uitzicht over Brielle en omgeving. Helaas heb ik dit uitzicht zelf moeten missen, omdat ik Brielle in maart bezocht. Goede reden om een keer terug te komen.

Het icoon van de stad is van eind april t/m oktober te bezichtigen, bekijk hier de actuele openingstijden en tarieven.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (7)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (8)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (9)

3. Bewonder de monumenten op het Asylplein

Sta je weer met beide benen op de grond? Wandel dan naar het Asylplein. Dit bijzondere plein wordt omgeven door monumenten die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Midden in de rozentuin staat een bronzen beeld van een nimf met het opschrift: 1572 Libertatis Primitiae (Eersteling der Vrijheid, het motto van Brielle).

In het monumentale pand aan het plein was vroeger het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden gevestigd, dat gebouwd werd in 1872 om gepensioneerde zeelieden te huisvesten.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (10)

4. Escape tour in de buitenlucht: vind de geheime uitgang van de stad

Wil je Brielle samen met je vrienden of familie op een unieke manier ontdekken? Speel dan de Escape Tour en duik terug in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Aan de hand van een app ga je met een groep van twee tot vier personen in de stad op zoek naar aanwijzingen om geuzenaanvoerderLumeyte helpen ontsnappen uit de stad. Beantwoord vragen, ontcijfer raadsels en kraak codes om binnen twee uur de geheime uitgang van de stad te vinden. Ondertussen ontdek je de leukste plekjes van Brielle. Meer informatie vind je opde website van Escape Tours.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (11)

5. Bezichtig Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum

Net buiten de binnenstad van Brielle vind je nog een bijzondere plek. Hier staat namelijk een bedevaartskerk die gewijd is aan de Martelaren van Gorcum, negentien geestelijken die tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Watergeuzen werden gemarteld en vermoord.

De kerk is onderdeel van een indrukwekkend bedevaartcomplex dat nog altijd veel bedevaartgangers trekt, vooral op 9 juli, de gedenkdag van de martelaren. Het complex is van half mei t/m augustus te bezichtigen, bekijk hier de actuele openingstijden.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (12)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (13)

6. Winkelen in de historische straatjes

Wip, terwijl je door de historische straatjes van Brielle dwaalt, ook af en toe een winkeltje in. In de Voorstraat, Nobelstraat, Turfkade en Vischstraat vind je een paar leuke speciaalzaakjes en boetiekjes.

Shop bijvoorbeeld duurzame cadeaus bij GROOTS van A tot Zero of koop lekkere bonbons bij choco-kadoshop ’t Doosje van Lobs. Lekker snuffelen tussen bijzondere vintage spulletjes? Dat kan bij Antiek & Curiosa de Steeg.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (14)

7. Proef Brielse Zandtaartjes en andere lekkernijen

En als je dan toch aan het winkelen bent, sla dan ook een paar Brielse lekkernijen in voor thuis. Bijvoorbeeld de beroemde Brielsche zandtaartjes, onder andere verkrijgbaar bij de Jumbo (net buiten de stadspoort). Hier staan overigens ook Brielse wijnen en likeuren in het schap, zoals het Brielse Natje en de Brielsche Zandtaartjes likeur.

En wandel ook eens binnen bij ’t Voorhuys voor authentieke (streek)producten en delicatessen of bij De koffie & thee Heer voor Geuzenkoffie- en thee.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (15)

8. Lekker lunchen op Paaseiland

Lunchen op Paaseiland? Jazeker, dat kan gewoon in Brielle! Vlak voor de stadspoort ligt het eiland Ravelijn, onderdeel van de Brielse verdedigingswerken. Nadat er een paar jaar geleden houten roze koppen op het eiland werden geplaatst, werd het omgedoopt tot Paaseiland. Op het eilandje vind je restaurant de Brielsche Aap, een heerlijke plek om lekker te lunchen!

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (16)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (17)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (18)

9. Bezoek Historisch Museum Den Briel

Wil je meer te weten komen over het roemruchte verleden van Brielle? Bezoek dan het Historisch Museum Den Briel dat gevestigd is in de voormalige stadsgevangenis en de waag uit 1623. In het museum kom je aan de hand van objecten en film- en geluidsfragmenten meer te weten over de Tachtigjarige Oorlog. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de 1-aprilvieringen en aan de Brielse zeehelden. Bekijk hier de actuele openingstijden en tarieven.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (19)

10. Pak een terrasje aan de historische haven

De historische haven van Brielle aan het Maarland is een heerlijke plek om een terrasje te pakken aan het water. Lekker genieten van een drankje met uitzicht op de bootjes en de eeuwenoude pakhuizen aan de kade. Zoek bijvoorbeeld een plekje op het terras van Café Dixi of bij eetcafé ’t Swarte Schaep.

Extra tip: schuif aan op het terras van eet- en drinklokaal De Hoofdwacht. Niet aan het water, maar wel een heel fijn plekje in hartje Brielle.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (20)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (21)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (22)

11. Het Brielse Meer op

Brielle is prachtig gelegen aan het Brielse Meer. Zin om de omgeving vanaf het water te verkennen? Bij Watersportcentrum Brielle kun je onder andere fluisterbootjes, kano’s en sup-boards huren. Vanaf het Brielse Meer vaar je zo de binnenstad van Brielle in.

Blijf je liever aan land? Rondom het meer liggen diverse fiets- en wandelpaden. Zo kun je de Brielse Meer Route fietsen (42 km) of de Boten en Bakens route wandelen (20 km). Genieten van een hapje en drankje pal aan het Brielse Meer? Dat kan op het terras van Strandcafé de Meiden.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (23)

12. Proost met een biertje op je dagje Brielle

Sluit je dagje Brielle af met een lekker biertje bij bier- en eetcafé ’t Kont van het Paard. Dit gezellige bruincafé heeft een eigen microbrouwerij waar een deel van hun bieren worden gebrouwen. Proost!

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (24)

Extra tip in Brielle: vier het 1 aprilfeest

‘Op 1 april verloor Alva zijn bril.’ Ken je die uitdrukking? Het gaat over 1 april 1572, de dag waarop de watergeuzen Brielle bevrijdden van de Spanjaarden. De wrede generaal Alva verloor 450 jaar geleden dus niet zijn bril, maar Den Briel.

De bevrijding wordt in Brielle elk jaar groots gevierd met allerlei festiviteiten. Op 1 april gaan inwoners verkleed in historische kostuums (als Spanjaard of watergeus) de straat op om de gebeurtenissen van de bevrijding na te spelen.

Toen ik op eind maart in Brielle was, waren de voorbereidingen van de 1 aprilviering in volle gang. De vlaggen hingen al uit en de straten waren versierd met visnetten en wapperende was.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (25)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (26)
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (27)

Waar overnachten in Brielle?

Op zoek naar een mooi hotel in het centrum van Brielle? Lekker slapen doe je bij Poorter Boutique Hotel of bij Huis Catherijne. Slaap je liever in een vakantiehuis? Bekijk dan eens deze vrijstaande natuurhuisjes in de omgeving van Brielle.

Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (28)

Nog meer tip in de omgeving van Brielle

Uitgekeken in het centrum van Brielle? Ook in de omgeving valt er genoeg moois te ontdekken. Een paar leuke dingen om te doen: wandel het blotevoetenpad in de fruitboomgaard van het Kokshuys in Vierpolders, bezoek het Visserijmuseum in vissersdorp Zwartewaal of wandel met alpaca’s bij Alpaca-World-Brielle.

Ook leuk: bezoek de vesting van Hellevoetsluis of ga lekker uitwaaien op het strand van Oostvoorne of Rockanje. Meer lezen over de omgeving?

  • Wandelen op natuureiland Tiengemeten
  • De leukste tips voor een vakantie in Ouddorp
  • Op de pedalen voor een rondje Goeree-Overflakkee
  • Een stedentrip Dordrecht in 10 leuke tips
  • Een stadswandeling langs de hotspots van Rotterdam
Wat te doen in Brielle? 12 leuke tips voor een dagje Brielle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6077

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.